وقتی آفند ها شناسایی نشود باید در رسانه ها چه داخلی چه بیگانه، شهردار شهرمان را سوژهی خنده ببینیم ، این برای من یک درد است.
محمد صادق رجبی،فعال سیاسی-اجتماعی در گفتگویی با زرجوب به تشریح نظرات خود درباره شرایط و وضعیت عمومی مدیریت شهری در شهرهایی همچون رشت و بررسی عملکرد شهردار رشت و دیگر مسایل مدیریتی پرداخت.
وی در ابتدا داشتن تحصیلات مرتبط را شاخصهی مهمی در شاخه مدیریتی قلمداد کرد و با بیان این مطلب، کسانی که تحصیلات اکادمیک در حیطه مدیریت شهری داشته باشند شهر را به عنوان یک موجود زنده می شناسند، خاطر نشان کرد: زمانی که نگاه ما به شهر به عنوان یک موجود زنده باشد می توانیم به این نتیجه برسیم که عملکرد امروز ما درآینده بازخورد خواهد داشت.
وی در ادامه علاوه بر تحصیلات مرتبط، بومی بودن را هم جز اصولی دانست که بر عملکرد شهردار تاثیر گذار خواهد بود و سوا از موقعیت آکادمیک، بومی بودن را به عنوان یک دانش تجربی قلمداد کرد و آمایش شهری را بر سه اصل جغرافیا، انسان به عنوان شهروند و محیط به عنوان اجتماع، تقسیم بندی کرد.
رجبی با تقریر این موضوع،” بهترین شهرداران شهرهایی مانند تهران که توانسته اند بحث تونل زیر زمینی یا مترو را، راه اندازی کنند، هیچگاه نمی توانند در گیلان برای تردد به مترو و تونل های زیر زمینی دست پیدا کنند زیرا در گیلان سطح سفره های زیر زمینی و آب به زمین نزدیک است ” از این رو بحث آمایش شهری برای کسانی که در حوزه ی مدیریت شهری تصمیم می گیرند، مهم تلقی کرد.
وی کیفیت عملکرد شهری شهردار را تا حد زیادی متاثر از بومی بودن شخص شهردار دانست وبیان کرد: شهردار بومی به نسل های آینده و فرزندان خودش در حیات خودش باید پاسخگو باشد یعنی زمانی که شهردار ی بعد دوسال تعویض شد، ابتدا در شهر به فرزند خودش باید پاسخگو باشد که چرا فلان مسیر یا معابر عمومی بازگشایی ، ترمیم یا تجهیز نشده است .
وی در ادامه شهردار غیر بومی را غیرمتعهد به این مسئله و فارغ از تعلق خاطر به پاسخگویی تعبیر کرد و گفت: شهرداران غیربومی عموما به دنبال پر کردن رزومه هستند و اکثرا برای رسیدن به اهدافی که خودشان در ذهنشان ترسیم کرده اند میکوشند.
رجبی در پاسخ به سوالی درباره عملکرد شهردار فعلی رشت گفت: اگر بخواهیم به نتیجه عملکرد شهردار برسیم با یک نظر کارشناسی روبرو هستیم که معتقد است باید یک فرصت پنج ساله در اختیار شهردار بگذاریم تا از آمایش شهری شروع کند و به زیر ساخت و اجرا برسد.
وی خاطر نشان کرد: درمورد عملکرد فعلی شهردار رشت حداقل انتظار من بر این بود اگر ایشان در همین مدت، بحث چشم انداز پنج ساله را به صورت یک پلان تعریف کرده باشند، من در یک چهارراه عملکردشان را میدیدم اما به جز عزل نصب و یارگیری در اعضای شورای شهر اقدام خاصی از اقای شهردار ندیدم.
وی اضافه کرد: در شهرهای توسعه یافته ای مانند توکیو که در بحث ورزش محوری توانست به اهداف تعالی خودش برسد، لندن و پاریس که با تکیه بر منابع موجود و آمایش سرزمینی خود توانسته اند فضای شهری خاصی ترسیم کنند، عموما شهرداران یک فرصت اجرایی پنج ساله برای رسیدن به اهدافشان در اختیار دارند.
وی با تصریح این موضوع، مسائلی که از شهرداران درخواست می شود مطالبه شخصی است و نمایندگان پارلمان شهری، در بیشتر اوقات، عملکرد شهرداران را ملاک نظر، پرسش و پاسخ یا تایید و تکذیب قرار نمی دهند، بیان داشت: اکثر تلاشها برای عزل و نصب دوستان و ورود لیدر های انتخاباتی شان به بدنه شهرداری است .
رجبی در ادامه با تاکید بر این مساله که ذکر این مسائل عملکرد کلی دوستان پارلمان شهری است و تهمت به شخص خاصی نیست، خاطر نشان کرد: منافع شخصی نمایندگان در پارلمان شهری لزوما منافع مالی نیست، خدای نکرده بحث افترا و تهمت به شخصی مد نظر نیست ، بحث منافع شخصی می تواند منافع اخلاقی برای دوستانی که برایشان لیدر انتخابی بودند هم باشد.
وی در تکمیل این موضوع بیان کرد:
گاهی اوقات به این موضوع می پردازیم که چه تعهدی به دوستان ستاد انتخابیمان داریم و تعهد به شهرمان را فراموش می کنیم
رجبی به عنوان فعال سیاسی و اجتماعی ، ” ثابت قدم” را بهترین شهردار رشت از نظر پویایی دانست و از آن به عنوان پر تکاپو ترین و پر حرکت ترین و فعالترین شهردار رشت یاد کرد.
وی با طرح مثالی به شرح این موضوع پرداخت: “فردی که فرصت بیست پلانتی را دارد و فقط پنج گل می زند با فردی که اصلا پرتاب توپ ندارد کاملا فرق دارد. امروزه دوستانی داریم که در جهت اینکه توپ را اوت نکنند اصلا پرتاب توپ ندارند یا اصلا بازی نمیکنند”
وی در ادامه با ذکر این موضوع که کارشناسان شهری و شهرسازی و متخصص باید تشخیص دهند که فعالیتهای زیاد ثابتقدم به نفع شهر بوده است یا خیر، بیان کرد : تخصص من الزاما مدیریت شهری نیست و نگاه من به این مسئله سیاسی و اجتماعی است اما چیزی که دیدم اقای ثابت قدم بیشتر شوت زدند و اگر هم زیاد اوت شد به خاطر تعداد شوت های زیادشان بود.
محمد صادق رجبی در ادامه به عنوان شهروند رشت گلایه هایی هم در خصوص برخی از عملکرد های شهردار فعلی رشت داشت و هرگونه تحرک تبلیغاتی که برای شهردار فعلی رشت بوده را در آخر ضد تبلیغ دانست و بیان کرد:
“من به عنوان یک رشتوند دوست ندارم در اخبار بیست وسی، شهردار شهرم سوژه خنده قرار بگیرد”
وی در ادامه خواستار تشخیص آفت ها در تشکیلات شهرداری شد و بیان کرد: وقتی آفند ها شناسایی نشود باید در رسانه ها چه داخلی چه بیگانه، شهردار شهرمان را سوژهی خنده ببینیم ، این برای من یک درد است.
وی قوانین و صلاحیت مطرح شده از سوی وزارت کشور مبنی بر رزومه انتخاب شهردار را قانونی زود گذر و مصوبهای جوان ستیز ، غیر اخلاقی و غیر شرعی قلمداد کرد و خواستار برخورد شدید دستگاه مقنننه با دولت شد و خاطر نشان کرد: دستگاه نظارتی باید به دولت بگوید که حق ندارد جوانان کشور را محدود کند در شبی که تا صبح برف می اید ، نباید شهردار من قرص فشار در جیبش داشته باشد که بتواند خدمت رسانی کند در صورتی که یک جوان می تواند جایگزین باشد و خدمت رسانی بهتری داشته باشد
رجبی در ادامه تاکید کرد: آن چیزی که امروزه در قوانین و مصوبات کشورمان رخ میدهد الزاما صحیح نیست، چه کسی گفته است که شهردار فرضا ده سال معاونت میانی دستگاه های دولتی را داشته باشه ما برای استاندار که یک استان را مدیریت می کندو بعضا دستورات حکومتی می دهد همچنین شاخصه ای تعریف نمیکنیم،اما برای شهردار شهررشت همچنین رزومه و شرطی میگذاریم!
وی تاکید کرد:من قویا به عنوان یک دانش اموز در حوزه سیاسی و اجتماعی مخالف این مصوبه هستم و معتقدم ما زمانی این موضوع را در می یابیم که دچار نوسان ،تغییر و ابطال شدیم و و مطمئنا این جز موضوعاتی خواهد بود که در اینده، در دولت های بعدی ابطال خواهد شد و مجددا امور به کسانی سپرده میشود که جوان باشند.
وی ضمن اشاره به قانون فعلی ، میانیگین سن شهرداران درشهری مثل رشت را بالای چهل و هشت سال برآورد نمود و بیان کرد: کسی که نیم قرن از عمرش گذشته از نظر فیزیکی افت میکند و توان اجرایی لازم را ندارد.
وی با ذکر دیدگاه اسلامی در کشوری که مبنای آن جمهوری اسلامی است و با یاد آوری روز غدیرخم خاطر نشان کرد: امیرالمومنین در سن ۳۵ سالگی توسط پیامبر به عنوان ولی قوم معرفی شد
رجبی در ادامه گفت: حال جدا از نگاه دینی، همین الان سن رییس جمهور فرانسه را با شهردارمان مقایسه کنیم، ما جواننمان را محدود به شرایط سنی و عقبه موقعیتی کرده ایم.
وی اضافه کرد:رزومه مدیریتی خوب است اما کسانی آن را دارا هستند که مقرب رئیسان مربوطه اند.
وی با تاکید بر اینکه مدیریت ما باید مبنی اسلامی داشته باشد خاطر نشان کرد:
این رزومه خواستن ها با آن چیزی که در تعالیم ما بوده مغایر است .وی با یادآوری دوران دفاع مقدس ، عملیات و از خود گذشتگی که جوانان در آن زمان از خود نشان دادند جمله معروفی را نقل کرد ” ما جنگ را با ۲۰ ساله ها بردیم و اقتصاد را با ۶۰ ساله ها باختیم” سپس به بررسی این جمله پرداخت و این جمله را مغالطه خواند و بیان کرد: ما جنگ را با ۲۰ ساله ها بردیم اما این ۲۰ ساله ها چون در ۶۰ سالگی خسته شده بودند و این وزنه را پایین نمی گذاشتند ما اقتصادمان را باختیم .
وی در پایان این گفت و گو به شاخصه قانون گذاری توسط قانون گذاری مجلس پرداخت و مشکل اصلی این کشور را افرادی دانست که سالهای پایانی کاری و مدیریتی خود را در مجلس میگذارند .محمد صادق رجبی در پایان گفتگوی خود با زرجوب یادآوری کرد: قانون گذاران، عموما حقوق بگیر دولت بودند، افرادی که ۳۰ سال زحمت کشیدند، اداره رفتند، سر برج حقوقشان را گرفتند،حال بازنشست شدند و خود را کاندید مجلس کرده اند،کمتر نماینده مجلسی داریم که سرمایه گذار باشد اما در کشورهای توسعه یافته میبینیم نمایندگانشان سرمایه گذار هستند، کار افرین هستند .
اختصاصی زرجوب، سیاسی/گیلدا صفری